Posted on Hozzászólás most!

Telefon+varrógép= DIY Telefontok

Ebben a leírásban azt mondom el Nektek, hogyan készült el a rózsaszín telefontok, ami stílusában a rózsaszín szemüvegtokhoz passzol.

Ha már megcsináltátok a telefontokot, ezt nagyon egyszerűnek fogjátok érezni. Mire lesz szükség? Némi anyagra, és ferdepántra. Nekem maradt még anyag a felsőből, amit korábban varrtam. Így most már egyre teljesebb a kép az egymáshoz illő dolgokban. 🙂 Akkor kezdjük is.

Amire először szükségünk lesz, azok a méretek a szabásmintához. Ezt úgy tudjuk könnyen elkészíteni, hogy lemérjük a telefonunk méreteit, hozzáadunk 2-3 mm-t az oldalakhoz, majd egy papírra rajzoljuk őket egymás mellé, ahogy a képen is látszik. Én a telefonomra 8*16 cm-t mértem, mivel két oldala van, 16*16 cm-es négyzetet rajzoltam.

Telefontok szabásminta
Szabásmintát az anyagra rajzoljuk

Kivágjuk, és az anyagra rajzoljuk. Profik rajzolhatják egyből az anyagra. 😉 Majd három oldalán 1,5-2 cm ráhagyással kivágjuk. A tetején azért nem kell ráhagyni, mert oda jön a ferdepánt. Miután kivágtuk, kezdhetjük a ferdepánt felvarrásával. Az alábbi linken részletes leírást találtok, viszont röviden itt is összefoglalom, ismétlés a tudás anyja, ahogy mondani szokták! 🙂

http://bygn.hu/2019/06/08/szemuvegtok/

 Tehát kinyitjuk a ferdepántot, és színt-színnel egymásra fektetjük, majd férceljük és varrjuk. Kibontjuk a fércelést, majd ráhajtjuk a ferdepántot az anyag szélére, összeférceljük, és levarrjuk géppel is. Ezt az anyag színéről varrjuk, ezért figyeljünk, hogy minél jobban tartsuk az egyenest a ferdepánt szélénél. Ismét kibontjuk a fércelést. És hipp-hopp azon kapjuk magunkat, hogy már készen is vagyunk ezzel a lépéssel.

Felvarrt ferdepánt

Majd hajtsuk félbe az anyagot úgy, hogy a színe legyen belül. Ahogy a szemüvegtok leírásában is írtam, csinálhatjuk két különálló anyagból is, ha különböző mintájúra szeretnénk, vagy mert úgy jön ki jól a méret az anyagból. Ilyenkor a ráhagyásra figyeljünk, hogy minden oldalon meglegyen a 1,5-2 cm. Ha pedig félbehajtott anyaggal dolgozunk, eggyel kevesebb oldalt kell összevarrni, máris spóroltunk magunknak egy kis időt. 🙂 Figyeljünk, hogy az oldalvonalak és a sarkok a megfelelő helyen legyenek. Majd férceljünk össze az anyagokat. Ezek után jöhet a gépi varrás. A saroknál próbáljunk meg úgy megállni, hogy a tű a sarokpontban legyen, és lent. Majd emeljünk fel a papucsot, és fordítsuk el 90 fokkal az anyagot, amerre megy tovább a vonal. Miért fontos, hogy lent tartott tűvel fordítsuk meg az anyagot? Mert így szabályosabb lesz a sarok, nem hagyjuk se lazán, és nem is húzzuk össze az anyagot.

Varrjuk össze az oldalát kifordítva

Ha ezzel megvagyunk,  menjünk végig a varrás mentén, a ráhagyás anyagon még egyszer, ezúttal cikk-cakk öltéssel. Ezzel eltisztázzuk kicsit. Ha van kedvetek, és szeretnétek még gyakorolni, a cikk-cakk mentén egy sima varrással még végigmehettek, úgy még többet tesztek azért, hogy ne tudjon olyan könnyen lebomlani az anyag. Ez az anyag, amit használtam, jersey, szerencsére, nem bomlós fajta. Ha ez is kész van, szépen vágjuk le a felesleges anyagot a varrás mentén.

Anyag eldolgozása háztartási varrógéppel

Még egy apróság hátra van. A tok nyílásánál, az oldalvarrást hajtsuk az egyik oldalra, majd pár öltéssel varrjuk le, én kézzel tekertem a gépet, nehogy túlszaladjon véletlen a nagy lendülettől. Miért fontos ez? Így az oldalvarrás mindig egy irányba fog dőlni, szerintem sokkal esztétikusabb, persze kihagyható lépés. 

Ferdepánt oldalra varrása
Kész telefontok

Vélemény, hozzászólás?