Posted on Hozzászólás most!

Hódíts saját készítésű szemüvegtokkal!

Ki ne vágyna egyedi szemüvegtokra, legyen az napszemüveg, sima szemüveg, vagy szeretne a táskájához, ruhájához színben passzoló tokot magával vinni? Szerintem mindenki! És miért is fantasztikus ez az ötlet? Mert kevés anyag is elég hozzá, illetve akár egy régebbi ruhadarabot is újrahasznosíthatsz, amit egyébként már kidobnál. Plusz ajándéknak is tökéletes választás!

Én egy teljesen egyszerű tokot varrtam elsőként, ami a ferdepánt felvarrásának a gyakorlása volt igazából. De megtetszett az ötlet, és továbbgondoltam, és eszembe jutott még 1-2 ötlet, amit meg is fogok valósítani és megmutatok Nektek. 

Kezdjük az elején, egy kis “történelemmel”. Varrtam magamnak egy pink színű felsőt (erről majd egy másik bejegyzésben lesz szó), aminek a széleit nem mertem egyból levarrni, mert igazából rosszul volt beállítva a varrógép, és nem tudtam hogyan kell helyesen beállítani. És gondoltam, hogy ha vastagabb az anyag, hátha jobb lesz… Így vettem a felsőhöz színben passzoló ferdepántot, és mint minden varrás megkezdése előtt próbavarrást tartottam. Közben a szomszédunk segített beállítani a varrógépet, hálás köszönet érte Neki! Így minden szempontból remek volt az alkalom a próbára. Anyának készítettem a tokot, mert a szemüvegét csak simán a táskája zsebében hordta, ejnye-bejnye… Így fogtam a másik szemüveg tokját (mert kettő van neki 😀 ) körberajzoltam, így meg volt a szabásminta, majd a félbehajtott anyagra rajzoltam, és 1,5-2 cm ráhagyással kivágtam. Miért félbehajtott anyagra? Mert így eggyel kevesebb oldalt kell varrnom: 😀 Persze csinálhatjátok két anyagból is, ha például különböző mintájúra szeretnétek a két oldalát. Apropó anyagválasztás! Nagyon fontos, hogy olyan anyagot válasszatok, ami nem karcolja a szemüveg lencséjét!

Mivel kezdő vagyok, így nem a gombostűs módszert használom, hanem összefércelek mindent, így biztosabban a helyén marad az anyag. Én először elkövettem azt a hibát, hogy a tok oldalát varrtam össze, és utána varrtam a ferdepántot a tetejére és az oldalára. Közben persze rájöttem, hogy ez így megoldható, de nem annyira praktikus. Úgyhogy Veletek már a korrigált sorrendet tudom megosztani. 🙂

Ott tartottunk, hogy kiszabtuk az anyagot. Ahol a szemüvegtok nyílása van, ott a szabásvonalon levágjuk a ráhagyást, ide fog kerülni a ferdepánt. Mivel nekem is ez volt az első ferdepánt életemben, forgattam jobbra-balra, majd videós segítséggel kiderült hogyan is kell ezt felvarrni. Tehát a lépések:

A ferdepántot kinyitva színnel az anyag színére tesszük. Jöhet az elmaradhatatlan fércelés. 🙂  Majd levarrjuk géppel is.

Anyag és ferdepánt színt színnel egymásra helyezzük.
A már lefércelt ferdepántot géppel az anyagra varrjuk.

Majd hajtogassuk a ferdepántot az anyag szélére. Mivel ez egy előre levasalt anyag, szinte magától is rá fog simulni szépen az anyagra. Ismét jöhet egy kis turpisság, mivel az előbb levarrt rész a ferdepánt alá kerül, így én nem bontottam ki belőle a férccérnát…úgyse látja senki alapon! 😀 Persze ha a tökéletesre törekszünk, bontsuk ki. Az anyagra ráhajtott ferdepántot a biztonság kedvéért férceljük össze megint. Majd varrjuk össze géppel. Figyeljünk, hogy a ferdepánt széléhez minél közelebb varrjuk. Majd bontsuk ki a férccérnát.

Ferdepántot ráhajtjuk az anyag szélére, majd férceljük.
A ferdepántot géppel is az anyag szélére varrjuk.

Ezután varrjuk össze az oldalát. Hajtsuk úgy az anyagot, hogy színnel legyen egymásnak. Le is vasalhatjuk, az sokat segít; jobban együtt marad a két anyag, illetve kicsit keményebb is lesz, ergo könnyebben tudunk vele dolgozni. Férceljük ezt is össze a szabásvonal mentén, majd varrjuk össze géppel. Na igenám! viszont van benne egy ív is… Az íven varrás még nem megy jól, ezért “csaltam”. Kézzel hajtottam a gépet, így ugye lassú, és tudom tartani szépen az ívet. Ha kész szedjük ki a férccérnát.

Oldalvarrás.

Ezután jött a ferdepánt varrása ismét, ezuttal az oldalára. A tok szélét úgy kell levágni, hogy annyi maradjon, amennyi a ferdepánt szélessége. Majd ahogy az előbb is írtam, rávarrjuk a ferdepántot. A két végét úgy dolgozzuk el, hogy a ferdepánt végeit maguk alé hajtjuk. Az oldalánál, amikor a ferdepántot először kinyitva rögzítjük az anyag széléhez, ne ijedjünk meg, ha ráncolódik kicsit, a végén szépen ki fog simulni. Az ívnél ismét hajthatjuk kézzel, hogy pontosabb legyen. A végeit szépen behajtjuk alulra, így el is dolgoztuk.

Kész szemüvegtok.

És akkor se csüggedjünk, ha nem lesz olyan szép, mint megálmodtuk előtte, hiszen ez még csak az első találkozás a ferdepánttal. Plusz úgyse fogja senki észrevenni, ha mégis, ott van az aduász a kezünkben, hogy saját magunk készítettük, szerintem ezzel tarolni fogunk! 🙂 

Ahogy a bejegyzés elején is írtam, jöttek a további ötletek szemüvegtokra, egyszerűbb, és kicsit összetettebb is. Velük jövök legközelebb! 😉

Vélemény, hozzászólás?